Házomlás a győri Wesselényi utcában


1966. november 21.-én pontban nyolc órakor az újonnan épített második emelet a mélybe zuhant.

1966. november 21.-én reggel Győrött, a Wesselényi utca 5-s számú ház emeletráépítése az utcára zuhant. A lezúduló tonnák feldöntötték a felvonót, leszakították a villanyvezetéket. Szerencsére emberáldozat nem volt.

„Én kérem egyszerű ács vagyok, nem szoktam nyilatkozni. Egyébként is, még mindig remegek az izgalomtól. Mi készítettük a ház tetőszerkezetét, s a múlt hét végén már fent voltak a cserepek is. Ma reggel idejöttünk dolgozni, de háromnegyed nyolckor egy társammal a gázgyárba indultam. Magam sem tudom miért néztem hátra, de az utcáról észrevettem, hogy az emeletráépítés téglái szétváltak. Rohantam vissza a kőművesekhez. 

Pontosan úgy történt ahogy Szabó József elmondta – mondja a kőművesek brigádvezetője. – Éppen annyi időm maradt, hogy beordítottam az embereknek: Meneküljünk! Az öcsémmel kiszaladtunk az utca végére hogy leállítsuk a forgalmat. Recsegett a tető, összedőlt az emelet mint a kártyavár. A gerendák az utcára tolták a falakat.”

Az utca lezárva, a szakértők helyszínelnek, a Győr – Sopron megyei Tanácsi Építő- és Szolgáltató Vállalat igazgatója és főmérnöke a szemtanúkkal beszélget.

„Két gyermekem van – mondja Horváth Gyula. – Ma is úgy jöttem el otthonról, mint máskor. Ha az ácsok nincsenek itt, nem látnak többet a gyermekeim. Betonozni akartunk, épp a lift mellett. Az egész emelet ránk zuhant volna.”

Az ácsok kezüket tördelve botorkálnak a romhalmazzá vált emeleten.

„Egy fél napot vártunk annak idején a kezdéssel, nem akartuk elvállalni a munkát. A valamikori tetőszerkezetén a fekvő koszorúfákat átkötő gerenda fogta össze. A tervezők most másként gondolták, talán az anyaggal akartak takarékoskodni. Mondtuk hogy ez a szerkezet legfeljebb a palát bírná meg,. Úgy kellett végül megcsinálnunk ahogy a rajzon volt. Mi csak ácsok vagyunk”

Az igazgató azt mondja, terv szerint dolgoztak, úgy, ahogy a rajzokon szerepel. A szakértők arról nyilatkoztak, hogy az emelet mindenképpen összedőlt volna. Esetleg akkor amikor laknak benne, az utcán emberek járnak. A kár kb. félmillió forint. Az ácsoknak a kiérkezett tűzoltók segítenek a szabadon maradt tűzfal leomlását megakadályozzák. Végül sikerült a szomszédos földszintes házat megmenteni.

Kárelhárítás a Wesselényi u. 5. ház omlásánál (fotó: Kulcsár László)

Szöveg: A Kisalföld napilap, 1966. 11. 22.-i számában megjelent tudósítás alapján. Az eredeti cikk: Ferenczi

Fotó: Kulcsár László, a DRKPMK helyismereti gyűjteményéből

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

5 × három =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját