Tejbár a vasútállomáson


1975. július elején az Utasellátó Vállalat Tejbárt nyitott a győri vasútállomás várótermében.

„Az 1970-es évek elejére részeg, züllött egyének, bűnözők tanyájává vált a győri vasútállomás, hasonlóan a vidéki autóbuszpályaudvar melletti „pléhbár”-hoz. – írta a Kisalföld, 1975. február 21-én. „Tegnap Győrbe érkezett Tóth László, az Utasellátó Vállalat vezérigazgatója, akit fogadott Kecskeméthy István , a Györ-Sopron megyei Tanács elnökhelyettese. Tóth László bejelentette, hogy a győri vasútállomás IV. osztályú italboltját III. osztályúvá alakítják át. A kulturáltságot azzal is növelik, hogy a dohányzást nem engedik meg.
A váróteremben tejbárt létesítenek. A foganatosítandó intézkedések közül kiemeljük azt, hogy reggel 6 óra előtt, és este 10 óra után az állomás egész területén nem szabad szeszes italt kiszolgálni.”

„Alkohol és nikotinmentes váróterem

Az idei év február 19-én Győrött Kecskeméthyi István megyei tanácselnökhelyettes Tóth Lászlóval, az Utasellátó vezérigazgatójával tárgyalt, aki többi között megígérte, hogy a győri vasútállomás várótermében tejbárt alakítanak ki, ahol az utasok nagy választékban kapnak majd tejterméket és üdítő italokat.

A tejbár a megnyitás napján (Kisalföld, 1975. 07. 10.)

Az ígéretet tettek követték. A győri MÁV vasútállomás váróterme, amely még néhány nappal ezelőtt is részegek tanyája volt olykor, teljes egészében átalakult. Eltűntek az alkalmi alvóhelyül szolgáló padok, helyüket műanyagbevonatú asztalok és kényelmes székek vették át. Azonkívül korszerű „bárpultot” építettek, amely abban különbözik a többi bárpulttól, hogy nem gint, és más égetett italokat, hanem 15 féle tejterméket és üdítőitalokat fogyasztanak mellette.

Az új tejbár 1975-ben (Kép: fortepan_109891 / Bauer Sándor)

Bognár Robert az Utasellátó győri üzemének vezetője ottjártunkkor éppen Angyaláti Endrével, a Győr-Sopron megyei Tejipari Vállalat igazgatójával tárgyalt. Megállapodtak, hogy az Utasellátó győri tejbára a tejipari v állalat bemutató egysége lesz. Közvéleménykutatást végeznek bizonyos fajta tejtermékekről. Az állomáson ugyanis sokan megfordulnak olyan vidékekről is, ahová nem jut el a tejtermékek teljes választéka. A tejbárban egész nap reggel 6-tól este 6 óráig, későbbi időpontban 8 óráig, zacskós tejet, kakaót és friss süteményeket is vásárolhatnak a dolgozók.

Az első napon nagy sikere volt a különféle tejes turmix italoknak, a kakaónak, gyümölcsitaloknak.
A krónikás, aki évekig hangoztatta, hogy a győri állomáson szükség van egy tejivóra, örömmel jelenti: a váróteremben tilos a dohányzás és alkoholtartalmú italokat sem szolgálnak ki.” -e-a
(Kisalföld, 1975. 07. 10.)

1978. február elsejétől éjjel-nappali nyitvatartásra tértek át. Az első éjjel már nagy forgalmat bonyolítottak le. Mintegy 50 liter tejet, ugyanannyi kakaót és 200 dupla feketét adtak el.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

1 hozzászólás

  • Andrea
    2022-07-13 at 21:10

    Nagyon érdekes, nem is hittem volna, hogy ilyesmi volt a váróteremben! És mi történt vele? Mikor zárt be és miért?

Szólj hozzá!

három × egy =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját