Szovjet városparancsnokság a Bisinger sétányon


1945. áprilisától a Bisinger sétány 18. sz. alatt működött a győri szovjet városparancsnokság.

Győrt a szovjet csapatok 1945. március 28-án foglalták el és a város szovjet irányítás alá került. A szovjet városparancsnokságot a Bisinger sétány 18. szám alatti házban rendezték be Zuzin őrnagy vezetésével.

A szovjet városparancnokság a Bisinger sétány 18. sz. alatt.

A homlokzaton látható Lenin és Sztálin képeket egy győri festőművésznő, Limpek Beláné Rechnitzer Erzsébet, Fecske (ma Herman Ottó) utcai lakos festette.

Rechnitzer Erzsébet alkotásai az épület homlokzatán.

A fotó Warwarovszky Lucia tulajdona.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

tizenöt + 4 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját