Német autósok Győrben 1936-ban


1936-ban a magyar autóklubok meghívására tíznapos körutazást tett Magyarországon mintegy száz főnyi német autós túrista. Győrbe október 3-án érkeztek.

Megérkeznek a német autósok a Városháza elé. (Fotó: Dobos Vilmos / Magyar Nemzeti Levéltár Győr-Moson-Sopron Megye Győri Levéltára)

„Német autósok Győrött.

Szombaton délelőtt 10 órakor érkezett Győrbe az a német autóstábor, amelyik a magyar autóklubok meghívására tíznapos körutazást tett Magyarországon. Huszonhat remek túraautó sorakozott fel a városház előtt,

Parkolás a Városháza előtt. (Kép: Takács János)

ahol Späth Gyula polgármester a város, Pfannl Jenő ny. alezredes a győri autóklub részéről fogadta a német vendégeket, akiket ezután a Royal éttermébe invitáltak meg villásreggelire.

A fehér asztalnál Pfannl Jenő, az autóklub elnöke mondott üdvözlő beszédet, Hühnlein tábornok, a német autósok vezetője pedig válaszolt ,a baráti hangú felszólalásra. Átvette az autóklub díszesművű plakettjét, amelynek viszonzására német autószászlót nyújtott át. Cigánymuzsikaszónál villásreggelizett a mintegy 100 főnyi német autós túrista, akik között több politikai és arisztokrata előkelőség volt: Urach hercege, Koburg-Gótai herceg, Chaumburg-Lippe herceg. A vidám német társaság mintegy órai itt időzés után indult el Bécs felé, Németországba.” (Győri Hírlap, 1936. 10. 04.)

Az autókonvoj a Városháza előtt (Kép: Takács János)

A Dunántúli Hírlap, 1936. 10. 04-i száma így írt:

„Előkelő német autósok Győrött.

Ma délelőtt a fellobogózott városháza elé előkelő vendégek érkeztek. Huszonhét szebbnél szebb autó állt meg délelőtt negyed 11 órakor. A Győri A. M. C részéről a magas vendégeket Pfannl Jenő alezredes, a város részéről Späth Gyula polgármester fogadta. A német vendégek Hühnlein tábornok vezetésével az országzászló elé vonultak, egy percnyi néma tisztelgés után a Royalban pihentek meg. A vilásreggeli alatt Pfannl Jenő, a Gy. A. M. C. elnöke köszöntötte a berlinieket, akik magyarországi túrájukról hazatérőben Győrött, mint határállomáson pihenőt tartottak.”

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

5 × 4 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját