Kolumbusz és a Santa Maria Győrött


A győri Püspökvár regényes várfalainak tövében a Rábán horgonyzott le Kolumbusz híres hajójának, a Santa Mariának mása 1934. szeptemberében.

„A Kolumbusz szabadtéri előadása a győri Rába vizén országos érdeklődést vált ki. Szentiványi Béla vezetésével hetek óta próbál a Kolumbusz szereplőgárdája, sőt a Santa Maria hajó is hamarosan elkészül, s a jövő hétfőn már a színhelyre is vontatják. Az utászok építette hajótest díszítését is megkezdették, a vagóngyár igazgatósága díjmentesen szereli föl a világítási berendezéseket.”  (Győri Hírlap, 1934. 09. 07.)

„A Santa Maria fedélzetén próbálják esténként Kolumbuszt, József Ferenc dr. királyi herceg (Brünn, Morvao., 1895. márc. 28.-Caravelos, Port., 1957. szept. 25.) színművét, mely az első szabadtéri előadás lesz Győrött. 
Az előadás, szereplői Szentiványi Béla és Pohárnok Jenő vezetésével szorgalmasan készülődnek a bemutatóra, mely szombaton délután hat órakor lesz. Az előadást vasárnap, ugyancsak hat órakor megismétlik. Az előadás rendkívül-látványos lesz. A hajó, a korhű jelmezek, az énekkarok, szavalókórusok és a pompás fényhatások felejthetetlen élményt jelentenek. — Budapestről, Szombathelyről, Sopronból és Veszprémből különvonatok érkeznek a szabadtéri előadásra.
A hely árak a következők: páholyszék 2 P, ülőhely 1 P, állóhely 50 fillér. A jövedelem jótékony célt szolgál. Jegyek elővételben a rendezőségnél, a Hattyú-illatszertárban, Kocsis Jenő, Raab Gyula, Nagy Béla Zsöle és Takáts Testvérek üzletében válthatók.” (Győri Hírlap, 1934. 09. 13.)

A Santa Maria a Rábán a Püspökvár alatt (Békefi Péter gyűjteményéből)

A Kolumbusz szabadtéri előadása  a Rába vizén
_ Győr, szeptember 15.
Szombaton este tartották József Ferenc dr királyi herceg nagysikerű színjátékának, a Kolumbusznak szabadtéri előadását a Rába vízén. A darab a Santa Maria, korhűséggel készült hajón játszódik le. A hajót a püspökvár bástyája elé állították, úgy, hogy a romantikus környezetnek, a méltóságteljes komolyságú háttérnek festői hatása volt.
Nagyszámú közönség vett részt az előadásom; ott volt Szauter Ferenc dr polgármesterrel és Skultéty Miklós alispánnal és családjaikkal az élén a város számos társadalmi és hivatali előkelősége, nagy számban jelent meg a tisztikar is.
Páratlanul szép és hangulatos volt az elsötétedő estében az előadás. A reflektorok fénycsóvájában, a zöld és piros hajólámpák fényességében ragyogó hatalmas vitorlák, a hajótest sejtelmes körvonalai és ezeknek éles visszatükröződése a Rába vizén, a hajón mozgó nagy tömegek a korhű jelmezekben,- csónakok érkezése, szavalókórusok drámai ereje, mindez összhatásában sokszor lenyűgöző volt. Szentiványi Béla Kolumbusz szerepében virtuóz színészi képességekről tett tanúságot. A darab emelkedett szellemével, stílusának sokszor költői szépségeivel, máskor a jelenetek brutális erejével igen nagy hatással volt a közönségre, amely meghatva hallgatta Kolumbusz sok szenvedéssel és lelki vívódással teli fölfedező útjának, majd diadalának érző szívvel megírt történetét. A többi szereplők: Csiffáry, Stelczer, Hoy Nándor, Borenich kisebb szerepeikben igen gondos alakítást nyújtottak. Sikerült és gondos volt a rendezés, amely Szentiványi és Pohárnok Jenő lelkes munkáját dicséri. Általában az előadásnak újszerűségével, a szabadtéri előadás varázsával nagy sikere volt. Vasárnap délután hat órakor megismétlik az előadást, amelynek bevételét jótékony célra fordítják.” (Győri Hírlap, 1934. 09. 16.)

Pesti Hirlap Képes Melleklet 1934-09-19

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

11 − 2 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját