A Király utca 12. sz.


Az egyemeletes, eklektikus homlokzatú épület a város egyik legszebb udvarát rejti magában.Tágas, boltozott kapualján át jutunk a három oldalról toszkán oszlopos, emeletes loggiás udvarra. Az 1957. évi helyreállítás (Koppány Tibor tevei alapján) közben tűnt ki, hogy a XVII. századi késő reneszánsz építészet egyik legszebb helyi emléke.

A Király utca 10, 12. 14, 16, 18, 20, számú házai 1910 körül (képeslap, pb. 1914, Németh Vilmos gyűjteményéből)

 

Az udvar 1963-ban

 

Az udvar Reismann Marian felvételén 1965-ben

Felhasznált irodalom:

Jenei – Koppány: Magyar műemlékek – Győr, 1964

Győr, Panoráma útikönyv, 1974

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat Facebook-on, illetve már itt, a weboldalon is.

Havi rendszeres támogatást az alábbi gombbal és az összeg kiválasztásával kezdeményezhetsz:

You may also like

Szólj hozzá!

Főszerkesztő

Kozma Endre

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”