A győri postapalota robbantása, 1985


1985-ben a városvédők ugyan szerették volna a győri postapalotát megmenteni, de hiába, az épületet végül felrobbantották.

Az Andrássy (ma Bajcsy-Zsilinszky Endre) úti postapalota 1928-30-ban épült, és 1930. május 5-én adták át rendeltetésének.

A postapalota a ’70-es években (Kép: http://www.postamuzeum.hu/hu/targyak/1087/gyor-1-regi-lebontott-postahivatal)

A  nagyrészt bauxitbetonból készült épületet kikezdte az idő vasfoga. A postapalota állapota statikailag annyira megromlott, hogy életveszélyessé vált, ezért 1985 májusában három részletben felrobbantották.

Az épület homlokzata a 1984-ben

A Kisalföld, 1985. május 17-i száma így írt az eseményről:

„Mint arról lapunkban már hírt adtunk, hogy három részben robbantással bontják Győrött a Bajcsy-Zsilinszky úton az egykori posta épületét. Tegnap reggel fél 9-kor az épület középső részét lerobbantották.”

A postapalota középső részének robbantása 1985. május 16-án (Fotó: Balogh Zoltán)
A postapalota középső részének robbantása 1985. május 16-án (Fotó: Balogh Zoltán)

Sok fotós a színház tetejéről örökítette meg az eseményt.

Fotósok a színház tetején (Kisalföld, 1985. 05. 17.)

„A következő részeket a jövő héten, illetve két hét múlva robbantják. A tegnapi robbantáshoz összesen 36 Paxit robbantóanyagot és 250 darab gyutacsot használtak fel. Előzetes tervek szerint június végére teljesen eltisztítják az épület romjait és ezt követően megkezdődhet az új posta építése, melyet a GYÁÉV szakemberei közel 100 millió forint értékben végeznek.”

Az épület bal oldalának robbantása 1985. május 21-én történt:

Az épület bal oldalának robbantása 1985. május 21-én (Fotó: Balogh Zoltán)
Az épület bal oldalának robbantása 1985. május 21-én (Fotó: Balogh Zoltán)

A harmadik robbantásra május 30-án került sor. Erről sajnos nincs képi dokumentációnk.

A győri postapalotákról bővebben ITT

Címkék: ,

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

2 × 3 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját