A győri ifjúsági ház (PSVMK)


1968. június 30-án a győri Magyar Vagon- és Gépgyár tervpályázatot hirdetett a győri ifjúsági ház (PSVMK) felépítéséhez. Tizennyolc  pályamű érkezett, amelyek közül a bírálóbizottság Lőrincz Józsefnek, a Győri tervező Vállalat Ybl-díjas építészének munkáját találta legjobbnak.

A Magyar Vagon- és Gépgyár azonnal hétmillió forinttal járult hozzá az építkezés anyagi alapjához, s ezen túlmenően vállalta a beruházói feladatot is. A KISZ hat, a Megyei Tanács három, a GyÁÉV egymillió forinttal szállt be. Aztán megindult a város gyárainak, intézményeinek adományáradata. Néhány adományozó: Keksz- és Ostyagyár – 10 863 Ft, AFIT – 10 000 FT, RÁBATEXT – 66 000 Ft, GRABOPLAST – 41 000 Ft, Célgépgyár – 40 000 Ft, Húsipari Vállalat – 32 000 Ft, Baromfiipari Vállalat – 25 000 Ft, Finommechanikai Vállalat – 24 000 Ft, stb. 

1970 őszén megkezdődött a kivitelezés és 1971. január 25-én  Gede Jenőné, a KISZ Győr városi Bizottságának első titkára helyezte el az intézmény alapkövébe az „időkapszulát”, mely tartalmazta a makett fényképét, a tervrajzokat, különböző címletű pénzeket és az aznapi sajtótermékeket.

Az építkezés egy része társadalmi munkával valósult meg. A Vízügyi Igazgatóság végezte a földkiemelési munkálatokat, a földet az ÉPFU-sok szállították el, a CARDO Bútorgyárban készült a bútorzat egy része, A RÁBATEXT a sötétítőfüggönyöket, a GARDENIA a nylonfüggönyöket adta, a GRABOPLAST pedig az összes falikárpit és padlóburkoló anyagot. A 19 milliós épületben több mint 2 millió forintot ért a társadalmi összefogás.

Az épülő ifiház 1971 (Fotó: Nagy Éva)
A Jövendő havilap, 1973. márciusi számából

Az épület három részre tagozódik. A földszinten nagyméretű aula, és az eköré csoportosuló közösségi helyiségek találhatók: presszó kerthelyiséggel, társalgók, játéktermek, próba-, illetve ülésterem.

Földszinti alaprajz (Magyar Építőművészet, 1974-1.)

A bejárat mellett jobbra Oross János festőművész mozaikképe fogadja a látogatót.

Oross János festőművész mozaikfala (Magyar Építőművészet, 1974-1.)

Az épület nyugati oldalán szép belső udvar – télikert – van, amely mint egy keretbe foglal egy meghagyott gesztenyefát.

A meghagyott gesztenyefa (Magyar Építőművészet, 1974-1.)

Az aula alatt 160 személyt befogadó színházterem található.

Pince alaprajz (Magyar Építőművészet, 1974-1.)
A színházterem (Magyar Építőművészet, 1974-1.)

Az emeleten 16 klub-, illetve szakköri helyiség van, valamint az irodák.

Emeleti alaprajz (Magyar Építőművészet, 1974-1.)

Az új győri ifjúsági házat (Petőfi Sándor Városi Művelődési Központot) 1973. március 15-én adták át.

Cikk az ifiház felavatásáról (Jövendő, 1973. április)
IFI-PALOTA GYŐRÖTT (Kép: Ifjú Kommunista 1973-06-01)

Csenár Imre filmje a Győri Ifiház építéséről. Digitalizálás, hang Opra Vilmos.

Az új ifiház (Kép: Murai László)
Az ifiház a ’80-as években

A házat 2016 március elejére sajnos  lebontották.

A poszt írásához felhasználtam a Kisalföld napilap, 1973. 03. 15-i számában található cikket.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

20 + 13 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját