Győr városa szíve egész melegével fogadta a hazaérkezett Károlyi Mihályt


„Győr városa szíve egész melegével fogadta a hazaérkezett Károlyi Mihályt”

Ezzel a szalagcímmel jelent meg a Győri Munkás, 1946. május 10-i száma mely így tudósít a győri fogadtatásról:

1946. május 9.

Károlyi Mihály, a második köztársaság elnöke, 27 évi távollét után hazaérkezett. A kora délelőtti órákban már gyülekeztek a városháza előtti térségen a győriek. A Deák Ferenc u. sarkán díszkapu állt ezzel a felírással:

„Győr város közönsége szeretettel üdvözli KÁROLYI MIHÁLYT a második Magyar Köztársaság hazatérő elnökét”

Fél 1-re járt az idő amikor a Deák úton feltűnt a kocsisor. Negyedik a sorban a hatalmas Horch-kocsi amelyben Károlyi Mihály és neje (Andrássy Katinka grófnő) érkezett. Udvaros István polgármester az üdvözlő szavak után átnyújtotta a város ajándékát: a kenyeret, sót és bort tartalmazó, gyönyörű muskátlikkal feldíszített kosarat. A köszöntés után a városháza tanácstermében a győri vendéglátóiparosok villásreggelivel kedveskedtek, majd a győri fogadtatás véget ért.

A fenti fotók Komondi Miklós gyűjteményéből valók.

„1946. május 9. Károlyi Mihály (hátsó sor b1) Magyarország első köztársasági elnöke 27 év emigrációja után hazatérőben a győri városházához megy Bölöni György újságíró (j1) társaságában.” (Fotó: MAFIRT / Adorján Rezső)
„Útban Budapestre, Győrben az őt köszöntő tömeg sorfala közt a városházára tart Jékely László (b1), a köztársasági elnök (Tildy Zoltán) megbízottja és Bölöni György (j1) újságíró társaságában.” (Fotó: MAFIRT / Adorján Rezső)

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

4 × 2 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját