Győr, Megyei Könyvtár, 1976


1976. január 2-án, Lombos Ferenc, a megyei tanács elnöke átadta a Baross (akkori nevén Lenin) út 4. szám alatti épületben az megyei könyvtárat.

A megyei könyvtár erre az alkalomra egy vékonyka füzetet adott közre, és ebben röviden összefoglalta az intézmény történetét. 1896-ban (nem tudom hogyan, hisz az év októberében még csak alapozták) kezdődik ez a történet, amikor az új győri Városháza három helyiségében könyvtárat rendeztek be. Néhány év telt el, amíg ténylegesen ‘közhasználatú’ lett az intézmény.  Aztán a következő évtizedekben vásárlás, adományok révén egyre nőtt az állomány, és lassan az olvasók száma is. 1952. december 21-én a Városi Könyvtár és a Körzeti Könyvtár összevonásából létrejött a Megyei Könyvtár és a Rákóczi Ferenc u. 1. szám alá költözött. Alapításának 60. évében, 1956. június 3-án a Radó-szigeten levő KIOSZK épületébe költözött, és Kisfaludy Károly nevét vette fel a Megyei Könyvtár. Az intézményt Szocialista Kultúráért érdeméremmel tüntették ki.

Kisalföld, 1961. 11. 22.

A KIOSZK lebontása (1970) után a Bajcsy-Zsilinszky Endre út 36. szám alatti épületben fogadta az olvasókat. Innen költözött 1975 végén a Baross Gábor út 4. sz. alatt álló épületbe, mely eredetileg az 1871-ben alapított Győrmegyei és Városi Takarékpénztárnak adott otthont.

Győrmegyei és Városi Takarékpénztár épülete a ’20-as években (Kép:, Magyarság évkönyve 1920-30)

1972-75-ben 20 millió forintos költséggel alakították át az épületet könyvtárrá.

Átalakítás 01

Átalakítás 02

Lombos Ferenc: „Hisszük, hogy nem jutott válságba a könyv, a rádió, a televízió mellett, és a könyvtárosok lelkes, jó munkája révén még tudatosabban szolgálja céljainkat. Azt kívánom az olvasóknak, hogy a könyvtár hasznos és örömteljes művelődés forrása legyen. Rajta leszünk, hogy mind a könyvállomány, mind a kisegítő berendezések fejlesztése a művelődés korszerű lehetőségeit biztosítsa.”

Pernesz Gyula könyvtárigazgató meghatott szavakkal vette át az új létesítményt, és ígéretet tett, hogy „bázisa, és kisugárzó központja lesz a megye kulturális életének ez a könyvtár”. Író-olvasó találkozókkal, irodalmi estekkel, kamarakiállításokkal teszik majd emlékezetessé azokat az órákat, amelyeket mától kezdve a könyvtár régi és új olvasói a megújhodott, barátságos falak között szívesen látott vendégként eltöltenek.”

Az első olvasók ( Kisalföld, 1976. 01. 02.)

 

A Megyei Könyvtár épülete a ’80-as években

A poszt megírásához felhasználtam a Kisalföld napilap, 1976. 01. 02-án megjelent cikkét.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

20 − tizenkettő =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját