Gold Sámuel szabóműhelye


Gold Sámuel férfi és női szabóműhelye a Rákóczi Ferenc utca 35. szám alatt az 1930-as évek elején.

„Gold Sámuel szabómester 1897-ben szabadult fel, mint segéd Budapesten és Győrben dolgozott. 1905 óta önálló mester. Ipartestület tagja. Háború alatt a 19. közös, majd a 26. gy.-ezredben szolgált, 1916-ban orosz fogságba esett, ahonnan 1919-ben megszökött.” (Győr-Moson-Pozsony közigazgatásilag egyelőre egyesített vármegyék és Győr… város részletes ismertetője és monográfiája az 1929-1930. évekre)

Gold Samu szabóműhelye, mellette Reiner Ármin vegyeskereskedése a Rákóczi F. utca 35. sz. alatt. (Fotó: Jáki István)

Sámuel halála után (sajnos az évszámot nem tudtam kideríteni) özvegye Gold Samuné Neumann Róza, vegyeskereskedést nyitott a szabóműhely helyén. (1939-ben már biztosan meg volt).

Özv. Gold Samuné vegyeskereskedése (Fotó: Jáki István)

Hálás köszönet Jáki Ilonának, a fotós lányának hogy a képeket eljuttatta hozzám.

Fotónegatívról digitalizálta Pirityné Eszter.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

tizenegy − 10 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját