A Czuczor Gergely utca régi képeslapokon


A győri Czuczor Gergely utca a Széchenyi tértől  a Szent István útig tart.

Az utca egykori elnevezései:

Szent Mária utca Alsó-Duna utca Klauzál utca Alsó-Duna utca Czuczor Gergely utca.

Az Alsó-Duna utca (Képeslap, postabélyegzés 1899)


Története:

Az 1617. és az 1703. évi telekkönyvek szerint Szent Mária utca volt. Ekkor azonban még csak az Új Bástya sorig, vagyis a mai Schweidel utcáig terjedt. A várfalak lebontása után fokozatosan kezd kiépülni és a századforduló táján már állanak nevezetesebb épületei. A 19. század első felének közepén nevét Alsó-Duna utcára változtatják, de általában csak Duna utcának hívják. Az 1848—1849. évi szabadságharc idején a Klauzál utca nevet kapja, a szabadságharc leverése után azonban ismét Alsó-Duna utca.
Mai nevét 1901-ben kapta. A Bach-korszakban Donau Gasse.

A Czuczor Gergely utca (Képeslap, postabélyegzés 1907)

A Széchenyi tér délnyugati sarkánál indul ki és dél felé haladva a Kisfaludy utcát, jobbról az Arany János utcát, balról a Schweidel utcát, majd a Bajcsy-Zsilinszky utat és az Árpád utat szeli át. Bal oldalának első szakaszát a bencés rendház nyugati oldala szegélyezi. Közepe táján a Bajcsy-Zsilinszky utca sarkánál a  Magyar Kir. Postahivatal működött.

A Magyar Kir. Postahivatal a Czuczor G. u. – Andrássy u. sarkon (képeslap, postabélyegzés 1911)

Az utca hossza 480 m, szélessége 5—6 m.

A város közgyűlése az utcát Czuczor Gergelyről 1901-ben nevezte el. Czuczor Gergely (1800—1866) magyar költő, nyelvész, a Magyar Nyelv Szótárának megalkotója. A győri bencés gimnázium és a jogakadémia tanára, aki jelentős szerepet játszott a reformkori Győr életében.

Felhasznált irodalom: Tomaj F.: Győr utcái és terei, 1967 (Arrabona – Múzeumi közlemények 9.)

Címkék: ,

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

1 × öt =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját