Czuczor Gergely utca 26., MESZÖV és MNB székház


1969. január 30-án adták át a MESZÖV és a MNB székházát Győrött a Czuczor Gergely utca 26. szám alatt.

1966-ban a Czuczor Gergely utca és a Bajcsy-Zsilinszky E. utca sarán levő földszintes épületet (1907-ig posta épület, később Kuster-ház, a Hungári étterem tulajdonosáról) lebontották.

A Czuczor Gergely utca régi házai, melyeket 1966-ban lebontottak (Kép: DRKPMK)
A Czuczor Gergely utca – Bajcsy-Zsilinszky E. sarokház bontása 1966-ban (Kép: DRKPMK)

A Kisalföld napilap, 1967. február 10-i száma így írt az építkezésről:

„A győri Bajcsy-Zsilinszky út és a Czuczor Gergely utca sarkán lévő alapteknő a jövőt idézi. Még szemünk előtt van a nemrég lebontott földszintes ház, de már látni véljük helyén az ideépülő ötemeletes ház magasodó falait.

Lent négy kubikos egy gyalulatlan deszkafalu építménybe hordja a kavicsot. Az ormótlan építmény egy betoncölöp fölött áll. A majdani házat tartó 200 cölöp közül az egyiken. A kubikosok 700 mázsa kavicsot talicskáznak a faépítménybe. Ha bírja a terhelést a cölöp, nem süllyed meg, lehet verni a többit is. Ez már garancia arra, hogy az irodaház biztos lábakon fog állni.”

A Czuczor Gergely utca 26. sz. ház építése . A kép a Baross út felől készült. (Fotó: Horst Kindler)

Az épület Bajcsy-Zsilinszky oldalán, a földszinten a Képcsarnok Vállalat bemutatóterme kapott helyet.

Az épülő ház a Képcsarnok felirat tervével. (Kép: Győr Város Levéltára / Műszaki Levéltár)

A Cserhalmy József és Horváth Andor által tervezett, és 23 millió forint költségel épült székházat 1969. január 30-án adták át. A hivatalok költözése márciusban kezdődött meg.

Költöznek a hivatalok. (Kisalföld, 1969. 03. 06.)
Képcsarnok belső (Győr képeskönyv, 1979)
A székház a ’80-as évek végén.
Címkék: , ,

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

egy × 3 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját