Angyal Emil Megyeház utcai háza


Angyal Emil Megyeház (ma Liszt Ferenc) utca 35. sz. alatti háza 1908-09-ben épült Kovács József építkezési vállalkozó kivitelezésében.

Angyal Emil, Győr vármegye árvaszéki ülnöke és elnökhelyettese 1871-ben született Győrben. A győri hírlapok szépirodalmi munkatársa. 1893-tól kezdve rövid ideig a »Győri Független Újság« szerkesztője volt. Írt verseket, tárczákat és cikkeket a közigazgatási szaklapokba. Több mint húsz évvel idősebb bátyja, Angyal Armand (Eszterháza, 1853, nov. 3. – Győr, 1931. ápr. 9:) zeneszerző, ügyvéd. Győr rendőrfőkapitánya volt.

A ház tervei:

Angyal Armand Megyeház (Liszt Ferenc) utca 35. sz. alatti házának udvari homlokzata (Fotóképeslap Komondi Miklós gyűjteményéből)

A lap hátulja

1991-ben, az átalakítás után a Ybl (1993-tól Polgári) bank győri fiókja működött a házban.

Átalakítási terv 1991-ből (Kép: Győr Város Levéltár Műszaki Levéltára)
A Liszt Ferenc utca 35. sz. ház 2005-ben (Fotó: Kovács Éva)

2014-ben lebontották, társasház épült a helyére.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

4 × egy =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját