A győri csillagvizsgáló


1959. április 30-án, csütörtökön este fél 7-kor avatták fel a vagongyári csillagászati szakkör új távcsövét.

A Móricz Zsigmond rakparton, a Dunakapu tér észak-keleti sarkán áll egy pompás, háromemeletes épület. Kevesen tudják róla, hogy 1910-ben a világhírű jénai Zeiss Optikai Gyár győri üzemeként épült.

A jénai Zeiss Optikai Gyár győri üzeme és a Duna-bástya maradványai 1920-ban. (Kép: Győr Város Levéltára)

A háború után az államosított épületet a Rába gyár kapta meg oktatóközpontnak melyet az 1950-1960-as években  kultúrháznak alakíttattak át. Szitter Béla vagongyári munkás alapította meg 1955-ben a Győri Csillagász Szakkört.

A Kisalföld napilap, 1959. április 29-i számából: Csillagászati távcsövet avat a vagongyári szakkör – A Wilhelm Pieck Vagon- és Gépgyár csillagászati szakköre társadalmi munkában elkészítette az ország legnagyobb amatőr csillagászati távcsövét. A 30 centiméter átmérőjű, Newton-rendszerű tükrös távcső jónéhány ország állami csillagvizsgálójának távcsövével felveszi a versenyt, amatőrök pedig európaszerte aligha büszkélkedhetnek hasonlóval. A József Attila kultúrház tetőteraszán felállított távcső avatására 30-án, csütörtökön este fél 7 órai kezdettel kerül sor. Ez alkalommal a kultúrházban dr. Kulin György, a Csillagvizsgáló Intézet igazgatója előadást tart a világegyetemről.”

A József Attila Művelődési Ház az ’50-es években

A távcsövet eleinte egy letolható tetővel ellátott hangárban helyezték el a József Attila Művelődési Ház tetején.

A távcső és az eltolható hangár (Kép: http://gyor.mcse.hu/bemu.html)
„Csillagfény – Riport Szitter Bélával. (Kisalföld, 1959. 05. 01.)
A 30 centiméteres távcső (Fotó: Will József)
Érdeklődők a távcsőnél (Fotó: Will József)
A hangár előtt (Fotó: Will József)
Érdeklődők a távcsőnél (Fotó: Will József)

A kupola megépítése ekkor még váratott magára. A tervek ismét, akárcsak a távcsőé – társadalmi munkában készültek el, a kivitelezés pedig a Bercsényi Szakközépiskolában.

A Dunakapu tér a csillagvizsgálóval 1969
Ellenőrzés a Dunakapu téri piacon, háttérben a csillagvizsgáló 1972

1989 telén egy borongós szombat reggelen a Csillagvizsgáló épületét  a távcsővel együtt leemelték a Rába Művelődési Ház Dunakapu téren található székházának tetejéről, majd a kupola felújítását követően  1990. év nyarán elhelyezték  a Széchenyi István Egyetem K3-as kollégium tetejére, mai helyére.

A csillagvizsgáló leemelése 1989-ben
A csillagvizsgáló az új helyén

Az egykori Zeiss Optikai Gyár győri üzeméről bővebben a Győri Szalon írásában ITT  , a  győri csillagdáról pedig ITT 

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

kettő × 1 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját