Szent István út 19-25, az un. „139 lakás”


A győri, Szent István úti „139 lakás” építése 1967-ben kezdődött Madarász Ottó vezetésével

Az épület a Szent István út északi lakóház-beépítésének utolsó és egyben legrobusztusabb darabja. Az építészeti tervet Lőrincz József (GYŐRITERV) készítette.

A “régi, elavult épületek” általában jó állapotban megmaradt, egyemeletes vagy földszintes, jellemzően XIX. század végi polgárházak voltak.

Az egykori épületek 1880-ban (kép: Borbíró – Valló: Győr városépítéstörténete, 1956)

 

A házak 1955-ben (kép: UVATERV / fortepan_10721)

A Jókai utca sarkán az ETO-kör földszintes (nem túl jelentős) épülete állt.

Az ETO-kör épülete 1966-ban a bontás előtt (kép: a DRKPMK helyismereti gyűjteményéből)

 

A házsor bontása 1966 (kép: Farkas Martika)

1967-ben megkezdődött az új  monolit vasbeton keretvázas lakóház építése, melynek a  beruházási értéke 47 404 380 forint volt.  A lakások változó alaprajzi elrendezéssel helyezkednek el. Földszintjén GELKA szerviz, papírbolt, étterem, csemege üzlet és MERT iroda helyiségei kaptak helyet.

„Az új megyeházától nyugatra tömbnyi hosszúságban vasbeton kolosszus – üzletek és száz lakás – épült. … Az új főutca minden új lakótömb megépítésével vesztett egykori, barátságos hangulatából.”
[Winkler-Kurcsis]

Az „épületkolosszus” építése (kép: GYÁÉV kiadvány)

 

Kisalföld, 1969. 01. 12.

Lőrincz József a házat eredetileg négyemeletesre tervezte. A beruházó, mivel az “alapozás elbírja” (a rossz altalaj miatt költséges cölöpalapozás készült), még egy szint ráhúzását kérte.

A maketten még csak 4 emeletesnek mutatja a házat

A tervező egy volt kollégája kellő iróniával emlékszik vissza:

„Hát igen, kicsit böhönc lett. Az emeletráépítés nem az ő hibája. De azért mindig szekáltuk Lőrincz Jóskát, hogy persze, ha a hely és anyag engedi, Hegyeshalomig építed…”

Az elkészült épület 1971-ben (kép: a DRKPMK helyismereti gyűjteményéből)

Adatok: GYÁÉV kiadvány, 1973

A házról még ITT

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

2 hozzászólás

  • Zoltan Manyoki
    2017-11-19 at 19:09

    „Elavult” csak egy cimke arra, hogy nekem nem tetszik, az en vilagkepembe nem fer bele. Nem tudom, hogy a szegeny Lorinc Joska tehetett-e rola. De igy, visszatekintve, nem volt eppen a legjobb megoldas, ha mar megoldasra volt szukseg.

Szólj hozzá!

17 − 10 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját