A nádorvárosi evangélikus templom


A Győr – nádorvárosi evangélikus templom építése 1940-ben kezdődött és 1944 májusában vették használatba.

A nádorvárosi evangélikus templom építésének ötlete még az 1920-as években vetődött fel Pálmai Lajos igazgató lelkész időszakában. Az igényt elsősorban Győr déli részének (Nádorváros, Szabadhegy) dinamikus fejlődése, növekedése indokolta. A város közgyűlése 1923. december 19-i ülésén erre a célra ingyen telket szavazott meg az evangélikus gyülekezet részére. Az eredeti tervek nem csupán templommal, hanem iskolával is számoltak, ennek tulajdonítható, hogy a templom az akkor megkapott teleknek nem a közepén, hanem szélén került elhelyezésre.Már 1924 májusában elkezdődött a hivatalos gyűjtés a templom felépítésének céljára. Mégis több mint egy évtizedet kellett várni a tényleges munka megindulásáig.

A pályázat lezárása után, 1940-ben  kezdődött meg  az építkezés Káldy Barna kivitelezésében. A győztes tervet Sándy Gyula a 20. századi evangélikus templomépítészet kiemelkedő alakja készítette. Nevéhez több tucat templom tervezése köthető.  Az alapkövet 1940. október 20-án helyezték el. A dr. Kapi Béla püspök által ideiglenesen felszentelt templomot végül 1944 májusában vette használatba a gyülekezet. Első parókus lelkészévé Ittzés Mihályt választották.

A nádorvárosi evangélikus templom építése. (Fotó: Tóth Enikő)
A nádorvárosi evangélikus templom épülő tetőszerkezete. (Fotó: Tóth Enikő)
Belső munkálatok (Fotó: Tóth Enikő)

A berendezési tárgyak közül elsőnek Schima Bandi aranykoszorús iparművész feszülete és gyertyatartói készültek el 1942-ben. A mester élete főművének tartott alkotását, eredetileg a milánói egyházművészeti kiállításra szánta, azonban végül nem tudta időben befejezni művét. Egyetelen 20 kg-os vastömbből formálta meg Krisztus testét forrasztás és reszelés nélkül, csak a legegyszerűbb eszközöket használva. A munka során összesen 270-szer helyezte kovácstűzbe a formálódó fémdarabot. 1951-ben, az előzőekhez illeszkedve, Schima Bandi további 4 gyertyatartót készített a gyülekezet megrendelése alapján.

Az építkezés (Id. Konok Tamás felvétele / fortepan_42588)
Utolsó simítások (Id. Konok Tamás felvétele / fortepan_42903)
Külső díszítés (Id. Konok Tamás felvétele / fortepan_42904)

A déli homlokzat (Id. Konok Tamás felvétele / fortepan_42905)

A templom látképe a Baross (akkori nevén Lenin) u. – Szigethy Attils (akkori nevén) Felszabadulás út kereszteződéstől, 1958. (fortepan_79700 / UVATERV)
Csoportkép a templom mögötti ligetben, 1960 (Id. Konok Tamás felvétele / fortepan_43306)

A templom történetéről bővebben itt: https://moderngyor.com/2016/03/05/nadorvarosi-evangelikus-templom/

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

12 + 15 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját