A Tavasz (Gergátz) vendéglő


A győri Szabadság (ma Városház) tér 7. szám alatt állt a népszerű Gergátz vendéglő.

Gergátz László (1901-1956) egykori Baross étterme a Baross út 20. sz. alatt volt, amely az 1944-es bombázásoknak esett áldozatul. A háború befejeztével a Gróf Tisza István (Szabadság, ma Városház) tér 7. szám alatt nyitott hangulatos, kerthelyiséges vendéglőt. 1949. októberében több más étteremmel együtt államosították, majd később bezárták. 1954. június 05-én “TAVASZ” Étterem – Vendéglő (2. sz. Családi Vendéglő) néven nyitott újra, és működött 1968-ig az épület lebontásáig.

Az étterem hirdetése 1947-ből

 

A Tavasz étterem 1954-ben (Kép: Rába Járműipari Holding ,Technológiai Centrum – Németh Attila)

 

A Tavasz étterem és az IBUSZ az ’50-es évek végén (Fotó: Will József)

 

A kerthelyiségben Écsi József István (Dodó) szolgál fel (Kép: Győr – Útikalauz)

 

A kerthelyiségben, 1957 (Kép: Szabó Olga)

 

A fotó közepén jól látható az étterem a kerthelyiséggel

1968-ban kimondták az ítéletet. “Városrendezési terv alapján – Szanálandó!”

Kapcsolódó bejegyzés ITT

Határozat a szanálásról

 

Határozat a bontásról 01

Határozat a bontásról 02

 

Az étterem és a környező üzletek alaprajza a bontáshoz készült alaprajzon 1968

 

A szanálás előtti állapot. Balra az étterem. Kép: Szabó János)

 

Az épületek bontása 1968

A dokumentumokért köszönet Győr Város Levéltárának

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat Facebook-on, illetve már itt, a weboldalon is.

Havi rendszeres támogatást az alábbi gombbal és az összeg kiválasztásával kezdeményezhetsz:

You may also like

2 hozzászólás

 • Körmendyné Ria
  2018-03-04 at 22:55

  A szanálási határozatot újra adja ki a város az üvegpalotára, rém ronda, rontja a városképet. De most 1 milliárdot ráköltenek, a mellette lévő vizügyi palota marad, felújítás nélkül. Azt is hallottam a Baross úton beszélgetőktől, hogy mind kettőt lebontják 2020-ban. Akkor hogy is van, felét felújítják 1 milliárdért, majd lebontják 2 év múlva!
  1970. augusztus 20-án avatták fel, az új beköltőzök szenvedő alanya voltam, a 8. emeleten. Se ablak, se klima, se lift, se roló nem volt. A mentő naponta többször fordult, mert rosszul lettek az emberek. Egy megalo mánia, torz szüleménye!

 • Genericcialis
  2018-03-16 at 12:38

  Poate sunt eu din alta epoca, sau poate mi-a scapat ceva pe drum, insa mie nici macar nu imi pare ca e atat de “minunata pe cat se prezinta. Fizic ma refer Oricum eu am o vorba cu lauda asta de sine. Cat despre prima intalnire Imi aduc aminte cand am iesit cu un tip, si de vreo 3-4 ori venea rapid in dreptul usii de la masina sa imi deschida, iar eu ca o mitocanca deschideam, intram si ma uitam la el ca nu intelegeam ce tot cauta, de ce da tarcoale masinii. :)) Apoi il vedeam cum isi dadea ochii peste cap ca deh, nu eram si eu pe faza. csf, ncsf Îţi place sau nu: 3 0

Szólj hozzá!

Főszerkesztő

Kozma Endre

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”