A Tavasz (Gergátz) vendéglő


A győri Szabadság (ma Városház) tér 7. szám alatt állt a népszerű Gergátz vendéglő.

Gergátz László (1901-1956) egykori Baross étterme a Baross út 20. sz. alatt volt, amely az 1944-es bombázásoknak esett áldozatul. A háború befejeztével a Gróf Tisza István (Szabadság, ma Városház) tér 7. szám alatt nyitott hangulatos, kerthelyiséges vendéglőt. 1949. októberében több más étteremmel együtt államosították, majd később bezárták. 1954. június 05-én „TAVASZ” Étterem – Vendéglő (2. sz. Családi Vendéglő) néven nyitott újra, és működött 1969-ig az épület lebontásáig.

Az étterem hirdetése 1947-ből
A Tavasz étterem 1954-ben (Kép: Rába Járműipari Holding ,Technológiai Centrum – Németh Attila)
A Tavasz étterem és az IBUSZ az ’50-es évek végén (Fotó: Will József)
A kerthelyiségben Écsi József István (Dodó) szolgál fel (Kép: Győr – Útikalauz)
A kerthelyiségben (Kép: Szabó Olga)
A fotó közepén jól látható az étterem a kerthelyiséggel

1968-ban kimondták az ítéletet. „Városrendezési terv alapján – Szanálandó!”

Kapcsolódó bejegyzés ITT

Határozat a szanálásról
Határozat a bontásról 01
Határozat a bontásról 02
Az étterem és a környező üzletek alaprajza a bontáshoz készült alaprajzon 1968
A szanálás előtti állapot. Balra az étterem. (Kép: Szabó János)
Az épületek bontása 1968

A dokumentumokért köszönet Győr Város Levéltárának

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

1 hozzászólás

  • Körmendyné Ria
    2018-03-04 at 22:55

    A szanálási határozatot újra adja ki a város az üvegpalotára, rém ronda, rontja a városképet. De most 1 milliárdot ráköltenek, a mellette lévő vizügyi palota marad, felújítás nélkül. Azt is hallottam a Baross úton beszélgetőktől, hogy mind kettőt lebontják 2020-ban. Akkor hogy is van, felét felújítják 1 milliárdért, majd lebontják 2 év múlva!
    1970. augusztus 20-án avatták fel, az új beköltőzök szenvedő alanya voltam, a 8. emeleten. Se ablak, se klima, se lift, se roló nem volt. A mentő naponta többször fordult, mert rosszul lettek az emberek. Egy megalo mánia, torz szüleménye!

Szólj hozzá!

tizenöt + kilenc =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját

Népszerű bejegyzések