Az egykori Zöldkoszorú vendéglő
Az egykori Zöldkoszorú vendéglő Győrött, az Újlak utca 6. szám alatt állt, ma üzemanyagtöltő állomás van a helyén.
„A dédnagyapám építette és nyitotta ki 1900 korul. Édesapám sokat dolgozott itt fiatal korában. 1950. január 1-én államosították, majd később bezárták” – írja George Balonyi, az építtető dédunokája Ausztráliából.
Az 1903-as Győr Szab. Kir. Város lakcímjegyzéke szerint Luksa Károly vendéglője található az Újlak u. 6. sz alatt.
1915-ben Borostyán Lajos, 1930-ban Szabó József vendéglősé
Az 1947-es Iparosjegyzék: Balonyi József és Ring Lajos korcsma
A Kisalföld, napilap, 1958. november 02-án az újranyitásról tudósított: „Nemrégen ZÖLDKOSZORÚ néven megnyílt Győrött a kilencedik családi vendéglő, kitűnő konyhával és képzett pincérgárdával. A családi vendéglőket megkedvelte a közönség. Szükség van rájuk azért is, hogy a rossz hírű italboltokat kiszorítsák. A családi vendéglőkbe nem duhajkodni járnak az emberek, hanem kellemesen eltölteni az estét egy kis beszélgetéssel, esetleg nótázással és egy jó vacsorával.”
A Kisalföld, 1961. 11. 19-i száma így írt a vendéglőről: „Távol esik a forgalmas helyektől mégis sikeres a Zöldkoszorú vendéglő. A jő konyha titkáról Zalka Ferenc nyilatkozott: – Az ízek kidolgozására nagy gondot fordítunk. A vegyítés, az összeállítás rendkívül fontos. Nem mindegy hogy meddig főzünk egy ételt és mit mikor adunk hozzá. Nagyon fontos az is, hogy az ételek friss nyersanyagból készüljenek. Az éttermekben gyakori panasz, hogy hideg a felszolgált étel. Mi azt tartjuk, hogy az étel inkább forró legyen, mint meleg. Sohasem szabad a vendég elé kihűlt levest, főzeléket, sültet tenni, még akkor sem, ha annak az íze kifogástalan. Van egy elvünk, amely szerint az étel valóban az legyen, amit a neve kifejez. A húsleves valóban húsleves, a zellerkrém-leves pedig valóban zellerkrém-leves legyen. Sokféleképpen készítik például a halászlét is, Vannak, akik burgonyát, tésztát raknak bele. Mi azt tartjuk, hogy a jó halászlét csak halból, nem pedig burgonyából és csipetkéből lehet főzni. Vendéglőnk specialitása a vadételek készítése is. Sokan szeretik a nyulat. A nyúlból készült étel akkor a legjobb, ha a hús két-három napig pácban van. – A Zöldkoszorú családi vendéglőbe sokan járnak. A kiszolgálás rendkívül előzékeny, nem tűrik a hangoskodást, a botrányt. (Cseresznyák István)”
1969. év elején az épületet elbontották a Béke-híd építése miatt.
A Kisalföld, 1971. 05. 05-i száma, már csak emlékként ír a vendéglőről:
A hatvanas években a Domb utcában volt a telephelyünk.Sok finom ebédet ettünk a Züldkoszoru vendéglőben Mindig udvarias kiszolgálás és házias ételek vártak bennünket..