A Mártírok emlékműve


1947 májusára Adler Manó tervei szerint a körülkerített Győr-szigeti izraelita temetőben elkészült a Mártírok emlékműve.

A száz négyzetméter alapterületű, 6 méter magas, piramisszerű építményt a zsidóság saját erejéből emelte. 1947. június 15-én Tildy Zoltán köztársasági elnök jelenlétében avatták fel.

A győri deportáltak emlékműve (Képeslap 1947)

Győr vármegyéből mintegy 6295 fő lett deportálva vagy elhurcolva, közülük 4956 főt gyilkoltak le. A győriek közül 3600-3900 fő lett halálgyárakban és harcmezőkön elpusztítva. A győri izraelita közösség több mint 80%-a veszett oda.

„A temető keleti felében áll a gúla alakú mártíremlékmű a II. világháború áldozataira emlékezve és emlékeztetve. Alakja a zsidók egyiptomi rabszolgaságára utal, benne a márványból kifaragott koporsó a holocaust áldozatainak állított emléket. Adler Manó építész terve alapján készült. A bejárattól balra és jobbra márványtáblát helyeztek el, rajta fekete vasbetűkkel készült felirat. A fali rekeszben a mártírok nevét tartalmazó könyvet helyeztek el.” (Orbánné dr. Horváth Mária: Győri Emlékhelyek és köztéri alkotások – Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár, Győr 2001.)

A Mártírok emlékműve
Megemlékezés 1977-ben (Komondi Miklós gyűjteményéből)
A Mártírok emlékműve bejárata a ’80-as években

Kapcsolódó cikk: KÖLTÖZÉS A GYŐR-SZIGETI GETTÓBA, 1944

Felhasznált irodalom: Orbánné dr. Horváth Márta: Győri Emlékhelyek és köztéri alkotások – Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár, Győr 2001.

in. Randolph L. Braham, A magyarországi holokauszt földrajzi enciklopédiája, II. kötet. Park Könyvkiadó, Budapest, 2010, pp 471-492, Szita Szabolcs.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

16 − kettő =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját