Győr, Rendőrkapitányság


A Győri Rendőrkapitányság  Zrinyi utcai új épülete 1984-85-ben épült Horváth Andor (GYŐRITERV) tervei szerint. Az épület ünnepélyes átadása 1985. szeptember 29-én volt.

Győrött a Zrinyi utca és a Felszabadulás (ma Szigethy Attila) útsarok beépítése régóta váratott magára. Az ’50-es években épült irodaház (közlekedési rendőrség) elé kellett tervezni az új épületet.

Az ’50-es években épült telep (Kép: fentrol.hu)

Az épület kórház mellett, lakóházas övezetben épült. Tömegformálásával, homlokzati megjelenésével alkalmazkodni kívánt a környezethez.

Az építkezés képe a régi épület felől

Az „L” alakú épület négyszintes. Az alagsorban öltöző, fürdő és raktárak, a földszinten fogadó előtér, ügyfélfogadó tér, irodák, az első és második emeleten ugyancsak irodák foglalnak helyet.

Képek az építkezésről:

Az építkezés a kórház felől

Az építkezés a kórház felől

Az építkezés a kórház felől

Az építkezés az udvar felől

Az építkezés az udvar felől

Az építkezés az udvar felől

Az udvar, háttérben a Zrinyi utcai lakótelep

Az udvar

Az udvar

A beépítés egy kis belső udvart is eredményezett ahol Feliksz Edmundovics Dzerzsinszkij mellszobrát helyezték el. Sajnos az alkotóról nem találtam semmit.

Dzerzsinszkij mellszobra az udvaron

Dzerzsinszkij mellszobra az udvaron

Dzerzsinszkij mellszobra az udvaron

Az épület ünnepélyes átadása 1985. szeptember 29-én, a Fegyveres Erők napján volt.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

húsz − tizenkettő =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját