Sodrony-kötél gyaloghíd terve 1914


1914. márciusában tervek készültek egy, a Mosoni-Dunán átívelő sodrony-kötél gyaloghíd építésére, amely a Győr-belvárosi Homokgödörszer (Vas Gereben u.) és a révfalusi Darányi (Dózsa György) rakpart 27. sz. ház között ívelt volna át a folyó felett.

Részlet a műszaki leírásból: „1. A gyaloghíd célja – Győr Szabad Királyi Város keleti részén levő gyártelepek munkásainak egy része a Duna bal partján fekvő V. kerületben (Révfalu, Pataháza) lakik. A jobb parton levő gyártelepekből naponta 4-szer csónakon kelnek át a Dunán a D.D.S.G. (cs. kir. szab. Dunagőzhajózási Társaság) telepe mellett,

Részlet a helyszínrajzról, a pecsétnél látni a D.D.S.G. telepét

ezen átkelés 4 db. nagy csónakon történik. Jégzajlás idején a 750 méterrel feljebb levő jármos (kecskelábú) fahídon lehet átkelni, miáltal 1500 méterrel hosszabb utat kell megtenni. Szükséges ezen gyaloghíd még azért is, hogy az V. kerület keleti része (Révfalu, Pataháza) és a város észak-keleti (régi része: a Ferencváros) közötti közlekedés forgalmi és így kereskedelmi szempontból is elősegíttetvén, élénkebbé váljék, miáltal Ferencváros, mely az utóbbi évtizedek alatt nem fejlődött eléggé – pedig arra, sok beépítetlen telke miatt alkalmas lett volna – : ezen új közlekedési út megnyitása folytán fejlődésében elősegíttessék.”

A teljes leírás alább olvasható:

A műszaki leírás 1. oldala
A műszaki leírás 2. oldala
Költségszámítás

A tervekhez mellékelt helyszínrajz:

A sodrony-kötél híd helyszínrajza
A sodrony-kötél híd látványképe és keresztmetszete
A hossz szelvény

A tervezéskor felhasználtak egy 1912. júniusi Győr várostérképet, melyre pirossal berajzolták a leendő híd helyét:

Győr várostérkép részlet 1912

Mint tudjuk, a tervezés után pár hónappal kitört az I. világháború és így a terv csak terv maradt.

A dokumentumokért köszönet Győr Város Levéltárának

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

három × 4 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját