A Vasas Otthon


1930. november 9-én adták át a Vasmunkások Otthonát a Teleki utca 38. szám alatt.

Az első Vasas Otthon közel a Vagongyárhoz, az Andrássy-ut 84. szám alatti (a mai Bajcsy-Zsilinszky E. u. – Tarcsay V. u. sarkon) házban működött.

Az új Vasas Otthon Tauszig és Róth építészek, továbbá Chalupka Károly építőmester és a győri iparosok és munkások teljesítését dícséri.

A Népszava 1930. november11-i száma így írt az Otthon átadásáról:

„Otthont avatott Győr munkássága.

A gazdasági válságon át is győz a munkásszolidaritás !

Győr munkássága a szocialista hit és akarat erejével és az ország vas- és fémmunkásságának testvéri támogatásával megszerezte magának a legszebb munkás-ünnep örömét: vasárnap fölavatta új Otthonát.

A Vasas Otthon felavatása (Kép: https://www.europeana.eu/en/item/2064401/_mnm_MNMMUSEUM983243)

A Teleki-utcáiban áll az egyemeletes, modern, szép ház, hatalmas telken. Egyszerű homlokzatának ékességei a széles ablakok, amelyeken át csakúgy ömlik be a fény és a levegő s az ablakok alatt sora a fémipar mozaikszinezésü munkacímereinek. Számos irodahelyiség, könyvtári és játszószobák. A nagy gyűlés- és színházterem egyenesen látványosságba megy, karzatával együtt.

A nagy gyűlés- és színházterem egyenesen látványosságba megy, karzatával együtt. (Kép: Szigethy Pál)

Az új Otthon a Vas- és Fémmunkásszövetség épülete, de oda költöztek a fások, a nyomdászok, a bőripari munkások, a könyvkötők, az élelmezési és földmunkások csoportjai is.

Az otthonavatás a vas- és fémmunkásság országos ünnepsége, de ünnepe Győr város és Magyarország minden egyes szervezett munkásának. Nagy küldöttségben érkeztek meg a Vas- és Fémmunkásszövetség képviselői, Csepel, Pesterzsébet, Pápa, Moson, Magyaróvár, Sárvár, Szombathely. Rákospalota, a magyar és a csehszlovák Komárom vasmunkás csoportjainak küldöttei. Képviseltette magát a Famunkások Szövetsége, továbbá a polgármester, a főispán, az iparkamara és a Társadalombiztosító Intézet.

Zsúfolt terem és zsúfolt karzat előtt örömteli ünnepi hangulatban a győri vasmunkások vegyes dalkarának éneke nyitotta meg a meghatóan szép ünnepséget, amelyet viharos lelkesedés kísért végig.

A Vasas Otthon 1960 körül
A Vasas Otthon az Árpád út felől

A háború utáni években Ady Endre Művelődési Ház lett a neve. A házban egyesületek, művészeti csoportok működtek. A nagyteremben tánciskolát, színi előadásokat és koncerteket tartottak.

„A megye munkahelyi könyvtárai közül a legnagyobb és legértékesebb szakgyűjteménnyel rendelkezett. Ismeretterjesztő hálózatot működtetett. Győr ismert és tekintélyes intézménye volt. A háború befejezése után a vagongyár mint a város legnagyobb vállalata kapta meg a Vasas Otthon működtetésének jogát az 1960-as években. A Rába-gyár vezetése segítette a csoportok megalakulását. A már működő Rába Dal- és Társaskör mellett 1940-ben megalakult a fúvószenekar,

A Rába fúvósok az Otthon színpadán 1954. 11. 07-én

1950-ben a Rába néptáncegyüttes.

A Rába néptánc együttes 1954-ben

Majd sorra alakultak a különféle klubok: az érem-, bélyeggyűjtőké, fotósoké, bűvészeké, bábosoké, hímzőké, csillagászoké. Kapcsolataik behálózták az országot és Európát. Az amatőr együttesek fellépéseik alkalmával tömegeket szórakoztattak. Mindenütt büszkén említették és népszerűsítették a vagongyár, a város hírnevét.”
LAKI ÁRPÁD, AZ ADY ENDRE KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET ELNÖKHELYETTESE, A VASAS OTTHON VOLT IGAZGATÓJA

Az Ady Endre Művelődési Ház a ’80-as években

1997-ben a Vasasszakszervezet az épület eladásáról döntött. A tiltakozó akciók hatására meghiusult az ügylet, de hat évvel később, 2003-ban újra felmerült a ház eladása.

„– Sokáig a vagongyár mint a város meghatározó üzeme működtette, finanszírozta az otthont. A rendszerváltás után kezdődtek vele a problémák – nyilatkozta Rónaszéki István, a Vasasszakszervezet megyei elnöke, aki az általa képviselt háromezer tag nevében ellenzi a szövetség tanácsának szándékát. Szeretné, ha az érintettek egyeztetnének a kérdésben és még a szeptemberi döntés előtt megoldást találnának a Vasas Otthon továbbműködtetésére. Úgy véli, a Vasasszakszervezet meg akarja enni az aranytojást tojó tyúkját, el akarja adni az épületet, mely révén bevételét növelhetné. Érdemes lenne rendbe hozni, hiszen ideális helyen van. Ehhez persze az érdekvédő szervezetnek jobb gazdának kellene lennie és el kellene érnie, hogy a házban működő művészeti csoportok felvegyék nevükbe a „vasas” szót.” Kisalföld, 2003. 08. 05.

Emléktábla az egykori Otthon falán.

„Megvette a város a Vasast”

Az év eleje óta tartó tárgyalások eredményeként nemrégiben Győr megvette a Vasas Otthon feliratot viselő Ady Endre Művelődési Ház épületét.” – írta a Kisalföld 2010. 10. 06-án

A teljes cikk:

https://www.kisalfold.hu/gyor-es-kornyeke/megvette-a-varos-a-vasast-2452267/

2016-ban lebontották a házat, a Vasas Otthon helyén lakások épültek.

2016. októberében elkezdték az épület bontását (Kiaslföld, 2016. 10. 21.)

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

16 + 5 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját