A Baross Szövetség győri zászlóbontása


1937. június 20-án hatalmas közönség előtt folyt le a Baross Szövetség győri szervezetének megalakítása.

Baross Szövetség egy 1919 és 1945 között működött gazdasági-érdekvédelmi egyesület (teljes neve: Baross Szövetség Kereskedő, Iparos, Rokonszakmák és Termelők Országos Egyesülete), amelyet a keresztény iparosok, kereskedők, gazdák és vállalkozók érdekeinek képviseletére hívtak életre.

A győri szervezet megalakulásáról így írt a Győri Nemzeti Hírlap, 1937. 06. 22-i száma:

„Vitéz József Ferenc dr. kir. herceg a Baross Szövetség győri zászlóbontásán

„Keresztény kézből keresztény kézbe a pénzt”

Impozáns külsőségek között, hatalmas közönség előtt folyt le vasárnap délelőtt a Baross Szövetség győri szervezetének megalakítása. Az ünnepnek fényt adott dr József Ferenc kir. herceg megjelenése. Délelőtt fél 11 órára jelezték a fenséges vendég és kíséretének megérkezését. A városháza előtti téren nagy tömeg várta az érkezést, a városháza termében pedig már 11 óra előtt várakozott a hallgatóság.

A vármegye határában Skultéty Miklós alispán, a város határában pedig Späth Gyula polgármester fogadta a kir. herceget és kíséretét. 11 óra előtt néhány perccel futott be a városház elé az autósor, amely József Ferenc kir. herceg autóját kísérte. A tér körül álló tömeg éljenzéssel fogadta a kir. fenséget. A cserkészzenekar a Himnuszt játszotta, majd a kir. herceg és kísérete a cserkészek sorfala között a városház épületébe ment. Budapetről negyvenöten jöttek el József Ferenc kir. herceggel a Baross Szövetség győri zászlóbontására, köztük Ilovszky János kormány főtanácsos, országos elnök.

„11 óra előtt néhány perccel futott be a városház elé az autósor, amely József Ferenc kir. herceg autóját kísérte. ” (Fotó: Nagy József / fortepan_264556)

A városházán a polgármester szobájában rövid ideig időztek a vendégek, ahol a kir. fenségnek bemutatták a Baross Szövetség győri szervezőit és a győri előkelőségeket.

„a kir. herceg (fehér egyenruhában) és kísérete a cserkészek sorfala között a városház épületébe ment” (Fotó: Nagy József / fortepan_264557)

Ekkor már zsúfolva volt a közgyűlési terem, a karzatokat is teljesen megtöltötték az érdeklődők. A hivatali és társadalmi élet előkelőségei és a papság igen nagy számban voltak jelen. A közönség éljenzése közben vonult be a terembe József Ferenc kir. herceg és a Baross Szövetség budapesti és győri vezetősége. Az Iparos Dalkör a Hiszekegyet énekelte, majd Ilovszky János a Baross Szövetség orsz. elnöke megnyitotta a közgyűlést.

Az ünnepség további részletei és a beszédek a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér digitalizált dokumentumában olvashatók.

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

2 hozzászólás

 • Katalin Bertalan
  2023-01-23 at 20:13

  Tisztelt szerkesztö ur,

  véletlenül … de egy részben kutatva a Györi 1945-ös évek után, találtam rá erre az oldalra.
  Èn 1945 március 24-én születtem a bombázás ideje alatt a Györi korház pincéjében.
  Anyukám egyetmást elmesélt az akkori átélt idökröl.
  Azt is elmondta hogy mi is történt akkor a pincében amikor az orosz katonák bejutottak oda, és bizony nagyon csunya dolgokat csináltak.
  De hát én csak szerettem vona megköszönni önnek azaz önöknek ezt a történelmi feljegyzéseket a multbol.
  Minden jot és további jó eredményeket kivánok önöknek,
  Karlsruhébol
  Katalin Bertalan

  • kozma.endre
   Kozma Endre
   2023-01-24 at 06:15

   Kedves Katalin.
   Köszönöm szépen.
   Üdv. Endre

Szólj hozzá!

17 + 14 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját