Kazinczy utca 25. sz. / Széchenyi tér 10. sz.


“A Kazinczy utca 25. számú ház 1703-ban Nemes Farkas Mihályé, kitől eörményesi Fiáth János győri alispán, “a budavári hős” tulajdonába került. Ő volt az, aki Buda visszafoglalásakor 1686-ban elsőnek jutott a győri hajdúk élén Buda várába. A ház legriasztóbb példája volt a múltat nem tisztelő műemlékrombolásnak. Az egykori barokk épületet teljesen kiforgatták eredeti mivoltából amikor a XIX. század végén a ház legfelső emeletén fényképészműtermet rendeztek be. 1963-ban az épületet a Széchenyi tér jellegéhez hangolták.”

A Kazinczy u. 25. a Széchenyi tér felől, 1900 körül (Képeslaprészlet)

 

Raab Lajos fényképész reklámja 1897-ből

 

A ház 1951-ben, vörös csillag “díszítéssel”. (Kép: Műemlékek és Múzeumok Orsz. Közp. / XJM.)

1931-től Jánossy János fényképész használja a műtermet.

A  Jánossy fényképész műtermének tetőüvegezése, háttérben a Bencés rendház látható. A kép valószínűleg 1950-es években készült. Megjegyzés : a fényképet valószínűleg a Jánossy fényképész készítette. (Gunyhó István, köszönjük a képet)

 

A ház az 1963-as felújítás után (Saját fotó)

Felhasznált irodalom: Jenei – Koppány: Magyar műemlékek – Győr, 1964

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat Facebook-on, illetve már itt, a weboldalon is.

Havi rendszeres támogatást az alábbi gombbal és az összeg kiválasztásával kezdeményezhetsz:

You may also like

Szólj hozzá!

Főszerkesztő

Kozma Endre

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”