Széchenyi tér 10. sz.


A győri  Széchenyi tér 10. sz. sarokház rövid története

„A Kazinczy utca 25. számú ház 1703-ban Nemes Farkas Mihályé, kitől eörményesi Fiáth János győri alispán, „a budavári hős” tulajdonába került. Ő volt az, aki Buda visszafoglalásakor 1686-ban elsőnek jutott a győri hajdúk élén Buda várába. A ház legriasztóbb példája volt a múltat nem tisztelő műemlékrombolásnak. Az egykori barokk épületet teljesen kiforgatták eredeti mivoltából amikor a XIX. század végén a ház legfelső emeletén fényképészműtermet rendeztek be. 1963-ban az épületet a Széchenyi tér jellegéhez hangolták.”

A Kazinczy utca – Széchenyi tér sarokház, 1900 körül (Képeslaprészlet)

„Egy új modern épületben a legtökéletesebb szerekkel ellátott, fővárosi elegancziával és kényelemmel berendezett műterem nyílt meg városunkban november hó elején. A Széchenyi-tér és Kazinczy-utcza sarkán, a volt Scharitzer-féle ósdi ház helyébe Brodszky fényképész palotaszerü kétemeletes épületet épittetett. Az ízléses házat fényképészeti műterem alkalmas beillesztése mellett Hatschek Arnold bécsi műépítész, városunk szülöttje tervei szerint és művezetése alatt készült. A fényképészeti műterem éppen úgy, mint maga az épület diszére válik városunknak s ennek egyik látványosságát képezi. Ide helyezte át Brodszky a műtermét, melyet a fotográfia legtökéletesebb műszereivel rendezett be.” (Győri Hírlap, 1895. 11. 07.)

Raab Lajos fényképész reklámja 1897-ből
A ház 1951-ben, vörös csillag „díszítéssel”. (Kép: Műemlékek és Múzeumok Orsz. Közp. / XJM.)

1931-től Jánossy János fényképész használja a műtermet.

A  Jánossy fényképész műtermének tetőüvegezése, háttérben a Bencés rendház látható. A kép valószínűleg 1950-es években készült. Megjegyzés : a fényképet valószínűleg a Jánossy fényképész készítette. (Gunyhó István, köszönjük a képet)
A ház az 1963-as felújítás után (Saját fotó)

Felhasznált irodalom: Jenei – Koppány: Magyar műemlékek – Győr, 1964

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

1 hozzászólás

  • Németh Jenő Ferenc
    2019-10-06 at 08:49

    Örülök,hogy a Facebookra felteszik a régi győri képeket.Ha van olyan fényképek amin a 80-s,90-s képek vannak rajta – az üzletek felirata, cégere – szívesen látnám és elmenteném.Akkor készítettem ezeket,csak lebontották és elektromost világítást szerelték fel.A még „megmaradt” részek a saját Facebook oldalon látható. Köszönettel: Németh Jenő

Szólj hozzá!

2 + 20 =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját