Az első győri OTP – lakóház


Az első győri OTP – lakóház 1960-61-ben épült a Szent István úton Cserhalmy József (GYŐRITERV) tervei szerint.

A Kisalföld napilap, 1960. szeptember 15-i száma így tudósított az építkezés megkezdéséről:

„Hétfőn reggel nagy dohogás közepette jelent meg az ÉPFU Vállalat egyik exkavátora (földkiemelő gépe) a Sztálin úti OTP építkezésnél. S negyven óra sem telt el, ezer köbméter földet rakodott a nagy Skoda teherautókra. Elkészült a Sztálin úti ötemeletes ház A-tömbjének pincéje. Azaz: a pinceüreg. És ezzel eltűntek a Galambos-ház utolsó téglái is, amik a háború pusztítása folytán kerültek a földbe. Újat építünk a romok helyén, nagyobb palotát mint a régi.”

A Galambos-ház:

*

Az 1944-es bombázásokkor ez a ház is megsérült:

A Szent István út északi házsora bombázás után. –
Perger Gyula: A Pusztulás képei (Dobos Vilmos felvételei Győr 1944-es bombázásairól) könyvből

„Az OTP mint beruházó, a minőség kínálati erejében bízva elsőként a Munkácsy utca – Bajcsy-Zsilinszky út üres saroktelkét választotta, amit akkor a Munkásőrség használt. Politikai üggyé vált a helykijelölés, a Karhatalmi Zászlóalj nem engedett, inkább lemondott a Gárdonyi Géza és Lukács Sándor utcák közötti üres telkek használatáról. A csere sokaknak szerzett örömöt, a főúton akkor még gyér volt a forgalom, s még érezni lehetett a hársfasor virágillatát.” (Fátay: Győr Városépítés és városrendezés 1945 és 1986 között, 2011)

Elkezdődött a ház építése (Kisalföld, 1960. 09. 15.)

A lakások központi fűtésűek, teljes közművesítéssel és az OTP által kiadott előírások értelmében igényes kivitelben készültek.

Jobb szélen a még felállványozott OTP-ház, 1961. (Fotó: Fényes Tamás)
Az új OTP-lakóház a Bisinger park felől (Kép: GYŐRITERV kiadvány)
Az új OTP-lakóház a Bisinger park felől (Kép: GYŐRITERV kiadvány)

Tetszett a tartalom?

Támogsd az oldal szerkesztőit havi pár szár forintos összeggel. Ha csak 500 forinttal támogatna bennünket mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése.

TÁMOGATÁS

kozma.endre

Főszerkesztő // regigyor.hu

A Régi Győr nonprofit kezdeményezésként alakult meg 2010-ben. A oldal szerkesztői szabadidejükben gyűjtik, készítik napi szinten a tartalmakat.

You may also like

Szólj hozzá!

4 × négy =

Kozma Endre - főszerkesztő

Pro Urbe Győr díj

Pro Urbe Győr díj

„A város szeretete, múltjának ősi történelmi hagyományainak ápolása késztette a szerkesztőket az oldal létrehozásában. Mi győriek, akik itt születtünk, itt éljük le dolgos életünket ebben a városban, naponta látjuk a képek ábrázolta városrészeket. Nap, mint nap elmegyünk előttük, mellettük, de sokszor nem is veszünk tudomást róluk. Csak amikor a képeket nézegetjük, döbbenünk meg, és vesszük észre kincset érő értékeinket, az emberek alkotta régi és új remekműveket, és csodáljuk meg városunk szépségét.”

Ha tetszik a tartalom, támogasd a szerkesztők munkáját